Orașul de pe două continente : Istanbul

  • 29 septembrie 2020

                                                                                                       

Deși turiștii români au o anumită reticență față de această destinație, în mare parte, din cauza prejudecăților existente de zeci de ani, cei care au vizitat orașul situat  de pe două continente, susțin că este o metropolă unică ce merită a fi vazută cel puțin odată-n viață. Tindem să le dăm dreptate, este un oraș al contrastelor, unde armonios se împletește cultura europeană și cea asiatică, unde orice oră este potrivită pentru o vizită la bazar sau o croazieră pe Bosfor.

Deși plecarea în vacanță în această perioadă este mai puțin agreabilă, cu un plan bine pus la punct și cu condiția ca măsurile de siguranță, de distanțare socială și de igienă să fie respectate cu strictețe, Istanbul este o destinație perfectă pentru city break de toamnă.

Mai jos, regăsești lista noastră de recomandări pentru o vacanță reușită în fosta capitală a Imperiului Bizantin.

1.  Vizită la Palatul Dolmabahce - comoara de pe malul Bosforului


Fiind considerat unul dintre cele mai somptuoase palate ale lumii, Dolmabahce încă păstrează misterele sultanilor și cadânelor alături de bogăția acestora expusă în vitrenele securizate. Palatul din timpuri străvechi se află în într-un golf natural, prin urmare considerat și comoara de pe malul Bosforului. Fiind alcătuit din mai multe clădiri rezidențiale, acestea având elemente atât de influență barocă, rococo și neo-clasică. Interiorul palatului este locul unde se întâlnește opulența și luxul. Asigurați-vă că aveți timp să vă plimbați prin grădinele palatului, să imortalizați momente la Poarta Imperială, și să admirați  fântâna arteziană în stil francez.


2. Croazieră pe Bosfor - la dreapta - Asia, la stânga -Europa


Îți dai seama că poți faci o croazieră între două continente doar în 90 min? Nu încercăm să te păcălim, croaziera pe strâmtoarea care desparte continentul european de cel asiatic trebuie bifată fără dar și poate! A merge în Istanbul și a nu trăi această experiență e ca și cum ai merge la Paris și nu ai vizita Eiffel-ul, nu sună bine, nu-i așa? Fie că sunt mai lungi sau mai scurte, mai luxoase sau accesibile pentru orice buzunar, o croaziera îți va sublinia  încă odată imensitatea Istanbulului.



3.  Moscheea Albastră și  Bazilica Sfânta Sophia


Mărețe, impunătoare și fără seamăn în întreagă lume, redau grandoarea unui dintre cele mai mari imperii ale tuturor timpurilor. Moscheea și Bazilica se află la o distanță relativ mică una față de cealaltă, fiind găsite cu ușurință în partea veche a orașului. Un bilet de intrare la Bazilică este în jur de 30 de lire, pe când la moschee intrarea fiind gratuită. Chiar dacă nu acordați un interes deosebit lăcașurilor sfinte, pentru acestea două e musai să faceți o excepție.


4. Cartierul Balat  - curcubeul  pe pâmânt


Balat e cartierul undei vei întâlni pisici și câini dolofani tolăniți la soare, de parcă lumea le-ar sta la picioare. Dacă ești obișnuit să admiri curcubeul doar după ploița, în Balat o poți oricând. Inițial, acest cartier era casa evreilor expulzați din Spania, iar în ultimele decenii,  a devenit locul favorit  pentru plimbările de vară atât a localnicilor cât și a turiștilor, fapt datorat în mare parte atmosferei vesele dat de coloritul caselor cât și de existența cafenelelor tradiționale turcești, galeriilor de artă și buticurilor ticsite cu fel de fel de mărunțișuri.




5. Insula Buyukada - locul unde timpul s-a oprit în loc


Insulă situată în Marea Marmară, în trecut aici fiind exilați membrii familiei regale, în timp ajungând să fie cunoscută drept Insula Prinților. Frumusețea locului, briza mării, vegetația mediteraneană și atmosferă de vacanță anul împrejur a făcut așa încât numeroși scriitori, artiști actori, și oameni înstăriți să se stabileascăpe insulă, de aici și existența vilelorde lux. Ajunși pe insulă, e imperativ  să faceți turul insulei cu caleașca trasă de cai - v-am spus că aici timpul s-a oprit în loc? Ar mai fi câteva ceva, dar le descoperiți la fața locului.


6.  Hoinăreală prin Marele Bazar și prin Bazarul Egiptean


Aici voi face apel la cifre ca să vă conving - Marele Bazar  are peste 4000 de magazine, 66 de străzi și zilnic este vizitat de zeci de sute de oameni. Ați făcut un calcul? Dacă plecați cu soția, vă îndemnăm s-o țineți strâns, căci altfel ... Bazarul Egiptean mai mic decât cel menționat anterior, însă la fel de emblematic, marchează ultima oprire a ceea ce cunoaștem noi a fi  Drumul Mătăsii - aici se găsesc toate mirodeniile posibile aduse din Asia de Sud - Est. Pentru hoinăreală, nu uitați pușculița și încălțâminte comodă, restul le găsiți la  ... Bazar!


7. Palatul Scufundat sau Yerebatan Sarnici


Cisternele sunt o veche mândrie a Constantinopolului, fiind o secțiune mai veche a unei rețeli de bazine care alimenta orașul. Edificiul se numește ”Palatul Scufundat” datorită coloanelor de marmură scufundate în apă, lucrul care le face să pară infinite. Lumina difuză, clipocitul apei și mișunatul peștișorilor fascinează turiștii și transformă experiența în momente memorabile.


8. Palatul Topkapî - fost reședință a sultanilor otomani

 

Situat în apropierea Moscheii Albastre, Palatul este unul dintre cele mai vizitate muzee din Turcia. Timp de 400 de ani a servit drept reședință imperială, primul care s-a stabilit aici fiind inegalabilul Soliman Magnificul. De-a lungul anilor curtea palatului a fost împânzită cu moschei, școli, biblioteci, spital, constituind în timp un adevărat orășel. Palatul a încetat să mai fie reședință atunci cînd Sultanul Abdulmecid I a decis în 1856,  să se mute la Palatul Dolmabahce  de pe malul Bosforului.

Dacă încă nu ai reușit  să vizitezi această metropolă - muzeu în aer liber, te așteptăm la agenție. Pe lângă o vacanță personalizată, îți oferim ponturi de călătorie din propria noastră experiență.

!!! TOATE POZELE SUNT PRELUATE, TOATE DREPTURILE SUNT REZERVATE AUTORILOR.




SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare