Descoperă capitala imperială : Budapesta

  • 21 aprilie 2020

Actuala capitală a  Ungariei – Budapesta – a luat naștere în urma unificării orașelor Buda, Pesta și Obuda. Unificarea celor trei orașe a fost posibilă datorită construirii numeroaselor poduri peste Dunăre, care conectează trecutul și prezentul, transformând Budapesta în una dintre cele mai frumoase capitale europene.

Fiind aproape de România, este o destinație perfectă  pentru o mini vacanță de weekend, pentru o escapadă romantică sau o inițiere în istoria și cultura Ungariei.

Mai jos sunt listate activitățile, atracțiile și alte recomandări pe care nu ar  trebuie să le ratați odată ce ajuți în Budapesta, în dependență de timpul acordat explorării orașului și sezonului.

1.     Vizită la Palatul  Parlamentului

Detaliile arhitecturale neo-gotice și situarea chiar pe malul Dunării, fac ca Palatul Parlamentului să fie una dintre cele mai apreciate obiective turistice ale capitalei maghiare. Grandoarea construcției face parte din primele trei edificii de acest gen din lume, după Parlamentul din Buenos Aires și Palatul Parlamentului din București. Vei fi mai mult decât fascinat să descoperi misterele ascunse sub cupola Parlamentului : decorațiuni placate cu aur, săli impresionante, vitralii gotice și scari imense de marmură. Iar lăsarea întunericului și iluminatul artificial evidențiază și mai mult splendoarea construcției, deaceea acordă timp unei promenade de-a lungul Dunării pentru o panormă de neuitat.

2.     Podul cu Lanțuri

În momentul construirii, datorită structurii metalice acesta a fost considerat una dintre minunele ingineriei moderne  iar pentru locuitorii Ungariei – simbol al progresului, căci datorită acestuia capitala a înregistrat o înflorire economică. Podul cu Lanțuri a fost proiectat în Marea Britanie și transportat pe secțiuni în Ungaria. A fost avariat în  timpul celui de al doilea Război Mondial, dar restaurat și astăzi fiind una dintre cele mai instagrammabile locații, cu atât mai mult cu cât amintește de cunoscutul Pod din Brooklyn.

3.     Bastionul Pescarilor

În trecut, servea drept cel mai înalt punct de observație pentru militari, iar astăzi oferă cea mai impresionantă panorama asupra Budapestei. Bastionul Pescarilor este situat în zona medievală a orașului, în apropierea cetății Buda, considerat o bijuterie arhitecturală datorită fineții cu care au fost combinate elementele neo-gotice și cele neo-romane. Turnurile, terasa și zonele pietonale ale Bastionului, aflate la înălțime și  actualmente special destinate turiștilor pentru deschideri  panoramice spectaculoase asupra Dunării, clădirii Palatului Parlamentului, Insulei Margareta și zonei moderne Pesta. De vreme ce în trecut apăra cetatea Buda de invazia străină, astăzi pleadează pentru Budapesta – capitala monumentelor memorabile.

4.     Castelul Buda

Sediul curții regale, Castelul Buda se află în zona medievală a capitalei Budapesta, în mijlocul caselor și edificiilor medievale ce combină elemente arhitecturale gotice, baroce și romane. Amplasarea sa strategică pe Dealul Buda, servea drept punct de apărare împotriva atacurilor străine, în mod special din partea tătarilor și mongolilor. La moment, Castelul Regal reprezintă unul din punctele de reper ale turiștilor datorită  frumuseții sale dar și prezenței a trei muzee de importanță majorară pentru istoria și cultura Ungariei : Galeria Națională a Ungariei, Muzeul de Istorie și Muzeul de Artă Contemporană din Budapesta.

5.     Labirintul Castelului Buda

Unul dintre numeroasele mistere ale curții imperiale se află la 16 m adâncime – Labirintul Castelului Buda – care s-a creat de-a lungul timpului datorită existenței izvoarelor termale. Labirintul este una dintre cele mai apreciate atracții naturale subterane din lume și nu doar din punct de vedere cultural-turistic ci și interesului arheologic către urmele umane antice prezente. Acesta cuprinde peste 200 de peșteri și diverse culoare generice, precum Grota cu Iederă, Labirintul Dragostei, Fântâna cu vin a lui Mathias și  multe altele.

6.     Opera Regală

Valorea arhitecturală și importanța culturală a Operei Regale este incomensurabilă. Opera se remarcă prin farmecul ornamentelor și detaliilor exterioare reprezentate de picturi și sculpturi ale celor mai emblematice personalități din cultura maghiară. Arhitectura operei este compusă din elemente de inspirație renanscentistă și barocă. Sală Operei găzduiește atât spectacole de opera cât și balet, iar acustica deosebită încântă și exigențele celor mai pretențioși oaspeți.

7.     Piața Eroilor

Unul din punctele de referință din zona Pesta a capitalei este Piața Eroilor, aceasta fiind dominată de Monumentul Milenar. Cel din urmă este constituit din două arcade impunătoare, semicirculare și ornamentat cu figure istorice, basoreliefe și  sculpturi reprezentative pentru istoria Ungariei. Piața Eroilor are deschidere către Parcul Orașului, care abundă în atracții turistice : Grădina Zoologică, Galeria de Artă a Budapestei, Muzeul de Arte Frumoase, Parcul Vidam, Patinoarul și multe altele ce așteaptă a fi descoperite.

8.     Biserica Sf. Matthias

Una dintre cele mai cunoscute biserici din Budapesta, cu o vechime de peste 700 de ani și martoră a încoronării figurilor emblematice regale ale Ungariei. În present aceasta desfășoară diverse recitaluri corale,având o acustică magnifică. Picturile murale interioare efectuate de pictori maghiari celebri, acoperișul multicolor și elementele exterioare de inspirație gotică servesc drept simbol al parcursului istoric al Ungariei.

9.     Statuia Libertății din Budapesta

Dacă încă nu v-ați dat seama cât de similară este capitala Ungariei cu orașul merican New York, pe lângă Podul cu Lanțuri, viață de noapte vibrantă, acestea mai împart un simbol  - Statuia Libertății. Aceasta se află pe Dealul Gellert, pe malul Dunării, reprezentând o femeie cu mâinile întinse deasupra cupului ce ține o frunză de palmier. Statuia de bronz are o înălțime de 14 metri iar împreună cu piedestalul pe care este așezată însumează 26 de metri.

Alte atracții situate  pe Dealul Gellert, sunt băile termale Gellert și Rudas și Parcul Statuilor, care cuprinde elemente comemorative artistice din perioada regimului totalitarist cum ar fi : Memorialul Eroilor Sovietice, Monumentulo Eliberării, statuia conducătorului sovietic  Lenin și altele.



SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare